GLOBALGAP certificering
GLOBALGAP is een initiatief van een aantal grote Europese organisaties binnen de voedsel productie keten. Deze certificering is noodzakelijk om producten te kunnen leveren in de handelsketen. Afnemers kunnen controleren of bedrijven daadwerkelijk gecertificeerd zijn, omdat er een centrale registratie plaatsvindt. Lees meer op www.globalgap.org.
Op de naleving van deze regelgeving vinden jaarlijkse (tussentijdse) controles plaats. Het controleren op overschrijden van residu limieten gebeurt zelf via residu-analyses, AID en NVWA.
Doelstellingen
De belangrijkste doelstellingen van GLOBALGAP zijn o.a.:
- Het handhaven van het vertrouwen van de consument in de kwaliteit en voedselveiligheid.
- Minimaliseren van schadelijke effecten op het milieu en het beschermen van de natuur.
- Het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
- Het meer doelmatig gebruiken van natuurlijke hulpbronnen.
- Het bevorderen van een verantwoordelijke houding ten opzichte van de gezondheid en veiligheid van de medewerkers.
BRC certificering
BRCGS is een standaard voor voedselveiligheid. In de standaard worden de hygiëne en voedselveiligheidseisen voor de voedselverwerkende bedrijven die direct aan de Retailsector leveren beschreven. Hierbij kunt u ook denken aan verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen. De BRC-standaard werd voor het eerst in 1998 gepubliceerd en is opgericht door een aantal supermarktketens om de kwaliteit van hun producten te waarborgen.
Sedex certificering
Sedex is een wereldwijde organisatie die de activiteiten van haar leden in de wereldwijde toeleveringsketen faciliteert. Sedex, dat verantwoordelijke en ethische bedrijfspraktijken en verbeteringsprocessen ontwikkelt in de wereldwijde toeleveringsketen, heeft tot doel de bedrijven in de toeleveringsketen in ethische handel te ontwikkelen. De Sedex-aanpak helpt kopers en leveranciers om sociale en milieurisico’s beter te beheren bij het delen en uitwisselen van gegevens en om ze correct en positief te gebruiken met verantwoorde middelen. Hiertoe biedt het tools en begeleidingsdiensten en biedt het trainingen om bedrijven te helpen bij het in kaart brengen en beheren van risico’s in de supply chain.